Buss doet aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Ons Beleid & MVO

In onze organisatie hebben wij gezondheidsmanagement, welzijn en het welbehagen van onze medewerkers, onze klanten en de samenleving bovenaan staan. Naast deze drie gezondheidspijlers trachten we ook de balans te vinden tussen de andere drie belangrijke economische pijlers als Planet, People en Profit en zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid!

Buss Ontwerp & inrichting is deels zelf producerend, daarnaast stellen wij aan onze leveranciers en fabrikanten hoge eisen m.b.t. duurzaamheid, circulaire economie en social return. Onze doelstelling is om met fabrikanten / producenten samen te werken, die in hun handelswijze met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen aan alle gestelde eisen en normeringen voldoen.

Wij zullen geen onverantwoorde, ongezonde en gevaarlijke productieomstandigheden accepteren en zeker geen kinderarbeid of schennis van de mensenrechten. We zoeken onze leveranciers met zorg uit en verwachten van hen dat ze zich in ieder geval dienen te conformeren aan de wettelijke milieueisen en voldoen aan de ISO 26000 richtlijn en onze hout leveranciers voeren het PEFC en/of FSC keurmerk. Leveranciers waar wij nauw mee samenwerken zijn o.a. meubelfabrikanten als Palmberg Bureau-inrichtingen en Robberechts, stoelenfabrikanten zoals Interstuhl, Casala, De Vorm, 706-Seating Group, Flokk en Lande-Artifort en vloerbedekking fabrikanten zoals Tarkett-Desso en Interface. Deze leveranciers zijn allen ISO gecertificeerd en voeren een strikt duurzaamheids- en Cradle-2-Cradle beleid.

In onze eigen organisatie is onze doelstelling om zoveel mogelijk energieneutraal te worden. Om inzicht te krijgen in ons verbruik, de verbeterpunten en hoe we de bedrijfsvoering daarop aan kunnen passen, nemen we deel aan het Koplopersproject. Inmiddels wordt een deel van ons pand sinds 2018 verwarmd d.m.v. warmtepompen en infrarood panelen, waardoor ons gaqsverbruik  voor 80%  is gereduceerd.. Alle kantoren, magazijnen en de buitenarmaturen zijn voorzien van LED-lichtbronnen. De volgende stap is het isoleren van de fabriekshal en het aanbrengen van zonnepanelen (medio 2021), om volledig zelf-supporting te zijn. Als resultaat van de vele werkzaamheden inzake verduurzaming, zijn wij er trots op dat onze organisatie onlangs is onderscheiden door Ecovadis met een zilveren medaille op het gebied van duurzaamheid!

Buss Ontwerp & inrichting heeft circulaire economie hoog in het vaandel staan. We werken zoveel mogelijk samen met fabrikanten met een circulaire bedrijfsvoering, zoals het werken met gerecyclede materialen en een terugnamegarantie van het meubilair aan het einde van de looptijd. In het kader van gerecyclede materialen hebben we in ons assortiment o.a. vergader- en kantinestoelen, gemaakt van gerecyclede PET-flessen of 100% gerecycled huishoudelijk afval, akoestische schermen en roomdividers vervaardigd van vervezelde spijkerbroeken, tapijt gemaakt van oud tapijt of oude visnetten en zitelementen gemaakt van afgedankte olievaten.

Een andere manier van hergebruik is dat we het meubilair dat overbodig is geworden ophalen en laten veilen. Alle geïnteresseerden uit binnen- en buitenland hebben zo de kans om de goederen te kopen en de prijsvorming is transparant. De levensduur van de materialen wordt verlengd doordat deze een tweede leven tegemoet zien bij een volgende eigenaar.

Meubilair dat op verzoek van de opdrachtgever opnieuw gebruikt moet worden in de nieuwe situatie, laten we zoveel mogelijk opknappen in een sociale werkplaats zoals bijvoorbeeld Novatec, om ook onze medemens met afstand tot de arbeidsmarkt erbij te betrekken. We zien oud meubilair niet als een afgedankt product, maar als belangrijk ingrediënt voor een nieuw product. Zo hebben we in ons pand een aparte afdeling met tweedehands meubilair en samengesteld meubilair. Op een creatieve manier worden diverse oude meubelonderdelen weer verwerkt tot een uniek meubelstuk. Ook van andere afvalproducten worden hier weer nieuwe meubelen gemaakt. Zo worden er van oude scheepsonderdelen weer tafels gemaakt en van oude wijnkisten worden bladen gemaakt. Wat er verder nog overblijft aan restmaterialen, zoals oude tafelbladen, hout uit onze werkplaats, oude pallets etc. leveren we aan bij een sociale werkvoorziening, waar mensen met een arbeidsbeperking middels een dagbestedingsprogramma de mogelijkheid krijgen om van oude materialen weer iets bruikbaars te fabriceren.

Verpakkingsmaterialen en ons eigen afval wordt gescheiden opgeslagen en afgevoerd. Oud papier wordt gedoneerd aan goede doelen of wordt samen met glas, plastic en metaal opgehaald door de milieuboer.

In het kader van gezondheidsmanagement en zorg voor onze medemens, promoten en begeleiden wij al jaren het dynamisch werken binnen onze eigen organisatie en die bij onze klanten. Onze medewerkers hebben allemaal een elektrisch verstelbare zit-sta werkplek, waardoor men op elk gewenst moment van werkhouding kan veranderen. Op deze manier blijven mensen gezonder, fitter, productiever en nemen klachten aan het bewegingsapparaat van de mens af.

Ons motto is: staand werken zien wij zitten!

Alle medewerkers van Buss Ontwerp & inrichting worden regelmatig bijgeschoold op het gebied van vakkennis, preventie en veiligheid, verkoop en management etc. Onze monteurs zijn VCA-gecertificeerd. Buss Ontwerp & inrichting is een erkend leerbedrijf en biedt jaarlijks plaats aan stagiaires en studenten. We werken daarbij nauw samen met onderwijsinstellingen zoals het Alfa-college, Noorderpoort en de Hanzehogeschool.

 

Contact

Afspreken met het team van Buss Ontwerp & inrichting

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen over onze dienstverlening ? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u graag over onze werkwijze en mogelijkheden.

Albert Harkemaweg 70
9831 TA Aduard