Kantoorinrichting voor een inspirerende werkomgeving

Kantoorinrichting bestaat niet alleen uit het neerzetten van een aantal bureaus en stoelen. Integendeel! De kantoorinrichting heeft een grote invloed op de productiviteit, gezondheid en motivatie van medewerkers. Een kantoor moet een inspirerende omgeving zijn waar medewerkers met plezier naartoe gaan. Natuurlijk bepalen de mensen voor een groot deel de sfeer, maar de bijdrage van de juiste inrichting moet daarbij niet onderschat worden.
Hoe zorg je dan voor zo’n inspirerende werkomgeving?

 • Geef de ruimte voor persoonlijke spullen. Denk hierbij aan foto’s van het gezin, knutselwerken van de kinderen en leuke accessoires voor een huiselijke sfeer;
 • Zorg voor kantooraccessoires zoals planten. Planten zorgen niet alleen voor een fijne sfeer, maar kunnen ook de lucht zuiveren;
 • Scheidingswanden zorgen voor meer privacy en bieden een betere akoestiek in de ruimte.
Kantoorinrichting voor de inspirerende werkomgeving
Inhoudsopgave

Ergonomische kantoormeubelen

Ergonomische kantoormeubelen zijn de basis van een goede kantoorinrichting. De meubelen moeten niet alleen zorgen voor een verantwoorde werkomgeving, maar moeten ook praktisch zijn. Het vinden van de juiste kantoormeubelen tegen de beste prijs, kan best een uitdaging zijn. De adviseurs van Buss Ontwerp & inrichting helpen je daar graag bij.

Ergonomische bureaustoel

Bureaus met scheiding

Bureaustoelen zijn er in verschillende soorten en maten. Door de uitgebreide keuze is het soms lastig om de beste stoel te kopen. Om een goede zithouding te stimuleren en daarmee nek- en rugklachten te voorkomen, is een ergonomische bureaustoel een must. Voor het kiezen van de juiste bureaustoel gelden er in ieder geval drie basiscriteria:

Zitduur
Het is belangrijk om staan en zitten met elkaar af te wisselen, maar soms is stilzitten niet te vermijden. Dan is een ergonomische bureaustoel een must. Zo’n bureaustoel zorgt voor maximaal comfort en flexibiliteit, dankzij onder andere de verstelbare zithoogte en zitdiepte, de rugleuning en gewichtsregeling. Hoe langer je moet zitten, hoe belangrijker het comfort.

Lichaamsbouw
Standaard bureaustoelen zijn vaak gemaakt voor gebruikers van 1,80m en maximaal 110kg. Dat betekent dus dat de meeste mensen die korter/langer of zwaarder zijn niet goed zitten op een standaard bureaustoel.

 • ‘Korte’ mensen
  Kies voor een in hoogte verstelbare stoel met een lage gasveer. De zitting mag niet te diep zijn en een voetensteun kan een welkome aanvulling zijn.
 • ‘Lange’ of ‘zware’ mensen
  Kies voor een stoel die extra ondersteuning biedt door bijvoorbeeld dikke zitkussens en een verzwaarde gasveer voor extra belastbaarheid.

Type werkzaamheden
Er zijn bureaustoelen die speciaal zijn ontworpen voor verschillende werkzaamheden en met meerdere instelfuncties. Kijk naar de mogelijkheden die de stoel biedt om deze te verstellen als je wisselt van taak.

Ergonomisch bureau

System HS3 Bench 4

Als je hele dagen achter je bureau zit, is het belangrijk dat de ergonomie van het bureau goed is. Naast dat de bureaustoel die belangrijke functie vervult, geldt dat ook voor het bureau. Er zijn veel verschillende bureaus, van een hoekbureau tot een elektrisch sta-/zitbureau. Waar let je op bij de keuze voor het juiste bureau?

1: Type werkzaamheden
Welk bureau het beste bij je past hangt niet alleen af van fysieke eigenschappen, maar ook van de aard van de werkzaamheden.

Ruwweg zijn er drie soorten ergonomische bureaus te onderscheiden:

In hoogte verstelbare bureaus
Deze bureaus zijn eenvoudig in de hoogte in te stellen om een ergonomische werkhouding te bevorderen.

Sta-/zitbureaus
Deze bureaus zijn met een hendel of knop in hoogte verstelbaar om zittend en staand werken af te wisselen.

Werktafel
Deze bureaus zijn geschikt voor werkzaamheden in de werkplaats en zijn bestand tegen een veeleisende werkomgeving.

2: Het ergonomische bureau instellen
Een ergonomisch bureau werkt pas optimaal op het moment dat deze goed wordt ingesteld. Hoe stel je een bureau goed in?

 • Stel de hoogte van het bureau zo in dat je met afhangende schouders je ellenbogen op het bureau kunt laten rusten;
 • De hoek van je boven- en onderbenen moet 90 graden zijn als je aan je bureau zit;
 • Het beeldscherm moet op ooghoogte zijn, zodat je loodrecht naar het scherm kunt kijken;

3: Kies de juiste bureaustoel
De combinatie van een ergonomisch bureau en een bureaustoel bepalen uiteindelijk hoe ergonomisch verantwoord de werkplek is.

Kantoorkasten

image003

Kasten zijn een belangrijk onderdeel van de kantoorinrichting. Door het gebruik van kasten zorg je ervoor dat het kantoor altijd opgeruimd is en dat vertrouwelijke documenten netjes opgeborgen zijn. Er zijn talloze verschillende kantoorkasten in meerdere kleuren, hoogtes, dieptes en deuren.

Wat voor kantoorkasten zijn er allemaal? O.a.:

 • Draaideurkasten
 • Jaloeziedeurkasten
 • Schuifdeurkasten
 • Open kastsystemen
 • Archiefkasten
 • Vitrinekasten
 • Ladekasten
 • Bureaukasten

Vergaderruimte inrichten

Junto mixed 3

Naast de kantoorruimte zijn er in veel gevallen ook vergaderruimtes aanwezig in het bedrijfspand. De basis van een vergaderruimte bestaat uit een vergadertafel en vergaderstoelen.

De keuzes voor de juiste inrichting voor de vergaderruimte zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte en de capaciteit. Worden er vaak lange vergaderingen gehouden, dan is het belangrijk dat de stoelen voldoende comfort bieden en een ergonomische zithouding bevorderen.

Akoestiek op kantoor

Goede akoestiek op kantoor is belangrijk voor de productiviteit en gezondheid van medewerkers. Veel kantoren worden tegenwoordig ingericht met harde materialen zoals glas en hout. Dit ziet er modern uit, maar draagt niet bij aan een goede akoestiek. Daarnaast is het concept van een kantoortuin steeds meer in trek. De combinatie van harde materialen en grote open ruimtes waar veel mensen in zitten, zorgt ervoor dat er oplossingen moeten worden gevonden om de akoestiek te verbeteren.

De akoestiek op kantoor is op verschillende manieren te beïnvloeden zonder dat het gevoel van een open kantoortuin verloren gaat. Voor het inrichten van akoestische werkomgevingen wordt gebruik gemaakt van o.a.:

 • Akoestische afscheidingen en schermen
 • Akoestische stoelen
 • Akoestische (wand)panelen
 • Akoestische cabines/ belcellen

Zoek jij een partij voor de kantoorinrichting van jouw kantoor?

Het team van BUSS staat voor je klaar! Kijk op de pagina kantoorinrichting voor meer informatie en recent afgeronde projecten. Ben je al overtuigd? Neem direct contact met ons op!

Recente berichten

Contact

Volg ons: