thuiswerkplekken

De thuiswerkplek: hoe ziet deze eruit na een jaar thuiswerken?

We werken al lange tijd vanuit huis. Velen hebben daar gehoor aan gegeven en werken nu al een jaar thuis. Waar iedereen in het begin dacht dat het maar voor een paar weken zou zijn, wordt de keukentafel, kantoor of bureau in de slaapkamer nu al meer dan een jaar gebruikt als thuiswerkplek. Hoe langer men vanuit huis werkt, hoe groter de toename van fysieke klachten. Thuiswerken blijft nog wel even de norm, ook na corona. Hoog tijd om aandacht te besteden aan een goede thuiswerkplek.

Hoe ziet de gemiddelde thuiswerkplek eruit?

De meeste thuiswerkers hebben een kantoorbaan en zitten de hele dag achter de computer. Door het langdurig thuiswerken, nemen fysieke klachten door een slechte houding, weinig beweging en een niet goed ingerichte thuiswerkplek toe. Meer dan de helft van de mensen die thuis werkt, geeft aan meer klachten te ervaren dan op kantoor. En dat is ook niet vreemd aangezien 20% nog aan de keukentafel zit en een klein percentage zelfs op bed werkt of op de vloer zit.

Thuiswerken aan de keukentafel zorgt voor fysieke klachten

De een is thuiswerken en de voordelen daarvan enorm gaan waarderen, de ander drinkt liever automaatkoffie dan nog langer thuis te zitten. Maar de realiteit is dat thuiswerken nog wel even de norm zal blijven. Fysieke klachten ontstaan door langdurig in de verkeerde positie te zitten. Waar de keukentafel eerder nog voldeed, blijkt deze toch te laag en de stoel te hoog en staat het scherm niet op ooghoogte. Eind 2020 beschikte 44% van de thuiswerkers niet over een goede bureaustoel, beeldscherm op ooghoogte en zelfs niet een aparte muis en los toetsenbord.  

Een goede thuiswerkplek: tips voor ergonomisch thuiswerken

Een goede thuiswerkplek voorkomt niet alleen ziekteverzuim, ook de productiviteit schiet omhoog. Maar hoe ziet een ‘goede’ thuiswerkplek er dan uit?

De juiste werkhouding is de sleutel voor ergonomisch (thuis)werken.

Een goede werkplek

Lang zitten of een verkeerde (werk)houding is een sluipend gevaar voor het lichaam. Daarom is het advies om dynamisch te werken, waarbij u zowel zittend als staand kunt werken. Om eenvoudig van werkhouding te kunnen veranderen is onze elektrisch verstelbare zit-sta bureautafel een goede optie. Middels de hoog-laag bediening kan het bureau eenvoudig ingesteld worden van 68 tot 130 cm. Varieer regelmatig van werkhouding en loop af en toe naar bijvoorbeeld de keuken voor een kop koffie.

Om de werkplek compleet te maken adviseren wij een goede bureaustoel. Het is belangrijk dat de zitting van de bureaustoel zo is ingesteld dat de onderrug wordt ondersteund voor een rechte rug. De hoogte moet zo zijn ingesteld dat de knieën een hoek van 90 graden maken en de voeten op de grond kunnen rusten. De onderarmen leunen op goede armsteunen of op het werkblad.

Ergonomisch werken op een laptop

Voorovergebogen zitten om het scherm van de laptop te zien is funest voor een goede werkhouding. De beste oplossing is een laptopstandaard met een los toetsenbord en muis. Met een laptopstandaard wordt het scherm op ooghoogte gebracht voor een comfortabele houding.

Wilt u uw werknemers ondersteunen met een ergonomische en comfortabele thuiswerkplek? BUSS kan u hierbij ondersteunen. Kijk op de pagina ‘thuiswerken’ wat we voor uw werknemers kunnen doen en neem direct contact op!

 

Recente berichten

Contact

Volg ons: